Άθως
Ο Άθως (γενική αρχ. Άθωνος και Άθω), σήμερα και Άθωνας, είναι ορεινή χερσόνησος της Χαλκιδικής, η ανατολικότερη από τις τρεις και που απλώνεται μεταξύ των κόλπων του Στρυμονικού, και συγκεκριμένα από τον κόλπο της Ιερισσού (ανατολικά), και του Σιγγιτικού κόλπου (δυτικά).
Μαθετε ΠερισσοτεραΠάρκο του Αριστοτέλη
Το πάρκο του Αριστοτέλη, ένα μοναδικό θεματικό πάρκο της Χαλκιδικής, βρίσκεται σε μια όμορφη περιοχή με υπέροχη θέα προς τον Κόλπο της Ιερισσού και ολόκληρη τη χερσόνησο του Άθω.
Μαθετε ΠερισσοτεραΑρχαία Μένδη
Η Μένδη ήταν αρχαία πόλη της Χαλκιδικής, χτισμένη στο μέσο περίπου της χερσονήσου Κασσάνδρας (κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν χερσόνησος Παλλήνης), στις ακτές του Θερμαϊκού κόλπου.
Μαθετε ΠερισσοτεραΜετέωρα
Τα Μετέωρα είναι ένα σύμπλεγμα από σκοτεινόχρωμους βράχους από ψαμμίτη οι οποίοι υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα, κοντά στα πρώτα υψώματα της Πίνδου και των Χασίων. Τα μοναστήρια των Μετεώρων, που είναι χτισμένα στις κορυφές κάποιων από τους βράχους, είναι σήμερα το δεύτερο πλέον σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, ύστερα από το Άγιο Όρος.
Μαθετε ΠερισσοτεραΝαός Άμμωνα Δία
Το ιερό του Άμμωνα Δία, στην Καλλιθέα της Χαλκιδικής βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα, σε μια όμορφη, δασώδη περιοχή της δυτικής χερσονήσου της Χαλκιδικής. Η τοποθεσία ανακαλύφθηκε το 1968, όταν παράνομες οικοδομικές δραστηριότητες κατέστρεψαν μέρος του ιδρύματος και το κρηπίδωμα ενός μνημειακού κτηρίου, το οποίο στη συνέχεια αποδείχθηκε ναός.
Μαθετε ΠερισσοτεραΣπήλαιο Πετραλώνων
Το σπήλαιο Πετραλώνων βρίσκεται περίπου ένα χιλιόμετρο από το χωριό Πετράλωνα του νομού Χαλκιδικής στη Μακεδονία. Είναι ανοικτό για το κοινό από το 1979. Στο σπήλαιο ανακαλύφθηκαν από τον Άρη (Αριστείδης) Πουλιανό τα ίχνη κατοίκησης Αρχανθρώπων 700.000 περίπου ετών, κατ’ εκτίμηση του ίδιου των αρχαιότερων Ευρωπαίων προγόνων που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα.
Μαθετε ΠερισσοτεραΠύργος Νέας Φώκαιας
Ο Πύργος στη Νέα Φώκαια, επίσης γνωστός ως Πύργος του Αγίου Παύλου κατέχει δεσπόζουσα θέση στο λόφο στη δεξιά πλευρά του λιμανιού της Ν. Φώκαιας. Έχει ύψος 17 μέτρα και είναι ένα παλιό βυζαντινό φρούριο που πιθανότατα χτίστηκε το 1407 και μερικώς καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1821. Σκοπός του ήταν η προστασία των αγροτών που εργάζονταν στο “μετόχι” της Μονής του Αγίου Παύλου.
Μαθετε ΠερισσοτεραΠύργος Σταυρονικήτα (Σάνη)
Ο Πύργος του Σταυρονικήτα, επίσης γνωστός ως Πύργος της Σάνης χρονολογείται από το 1543 και χτίστηκε για να προστατεύσει το «μετόχι» της Μονής Σταυρονικήτα. Ο πύργος διατηρείται σε άριστη κατάσταση επισκευή, έχει ύψος 8 μέτρα, αλλά οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι λείπει το ανώτατο κομμάτι και το αρχικό κτίσμα ήταν πολύ ψηλότερο.
Μαθετε Περισσοτερα